Σπουδές σε Αυστρία, Γερμανία και Ελβετία

Εκτός του επαγγελματικού ή πολιτισμικού ενδιαφέροντος, τα Γερμανικά αποτελούν εισιτήριο και για σπουδές υψηλού επιπέδου.

Οι γερμανόφωνες χώρες (Γερμανία – Αυστρία – Ελβετία) ήταν ανέκαθεν ιδιαίτερα δημοφιλείς ως τόπος σπουδών για μεγάλη μερίδα των Ελλήνων φοιτητών, τόσο σε προπτυχιακό όσο και σε μεταπτυχιακό-διδακτορικό επίπεδο.

Τα χαρακτηριστικά τους που τα κάνουν τόσο αγαπητά είναι σαφή και αδιαμφισβήτητα:

  1.  Σε Γερμανία-Αυστρία-Ελβετία δεν υπάρχουν μέτρια ή κακά πανεπιστήμια. Είναι στην χειρότερη περίπτωση «απλώς καλά», με την πλειοψηφία να χαρακτηρίζεται ως πολύ καλά και φυσικά υπάρχουν και τα εξαιρετικά, παγκοσμίου κλάσης πανεπιστημιακά ιδρύματα, σε αντίθεση με χώρες όπως π.χ. το Ηνωμένο Βασίλειο όπου υπάρχουν πανεπιστήμια και πολυτεχνεία παγκοσμίου κλάσης αλλά παράλληλα λειτουργούν και ιδρύματα εισπρακτικού-αναξιοκρατικού χαρακτήρα.

  2. Οι σπουδές σε αυτές τις χώρες είναι ιδιαίτερα οικονομικές, μια και τα πανεπιστήμια είναι δημόσια και δε χρεώνουν δίδακτρα για τις σπουδές, παρά μόνο ένα κόστος για κάποια πάγια έξοδα του να είναι κανείς φοιτητής (φοιτητική μέριμνα, εξάμηνο πάσο για τα μέσα μεταφοράς, συν κάποια μικρά τέλη), τα οποία στη Γερμανία κυμαίνονται κατά μέσο όρο στα € 250 ανά εξάμηνο, στη Αυστρία στα € 350 και στην Ελβετία στα 900 Φράγκα. Τα μεταπτυχιακά είναι ελάχιστα ακριβότερα. Μιλάμε πάντα για τα δημόσια πανεπιστήμια.

  3. Το κόστος ζωής είναι ορισμένες φορές υψηλό (βλ. Ελβετία, κάποιες μεγάλες πόλεις όπως Βιέννη, Μόναχο, Φρανκφούρτη κ.ά.) αλλά συχνά – ειδικά στα μικρότερα μέρη αλλά όχι μόνο – είναι αντίστοιχο ή και χαμηλότερο από εκείνο της Ελλάδας, με τις φοιτητικές εστίες να συμβάλλουν σαφώς σε αυτό.

Τι χρειάζεται για να σπουδάσει κανείς σε αυτές τις χώρες;

Απολυτήριο λυκείου και τη βεβαίωση βαθμού πρόσβασης των Πανελλαδικών για τα προπτυχιακά, το πρώτο του πτυχίο για τα μεταπτυχιακά, μια σειρά τυπικών εγγράφων και φυσικά γνώσεις Γερμανικών. Η πρόσβαση γίνεται σε αρκετές σχολές εντελώς ελεύθερα (δεν υπάρχει βάση εισαγωγής), στις περισσότερες υπάρχει μια βάση εισαγωγής που καθορίζεται κάθε χρόνο αναλόγως υποψηφίων, και για κάποιες σχολές υπάρχουν πιο περίπλοκες διαδικασίες (πχ. ιατρικές σχολές). Τα Γερμανικά που απαιτούνται για την Αυστρία είναι επιπέδου Β2-C1, για την Ελβετία Β2 ως C1 και για τη Γερμανία ξεκάθαρα C1. Όλα τα παραπάνω θέλουν ενδελεχή μελέτη και εμπεριστατωμένη πληροφόρηση, είναι εύκολο να την πατήσει κανείς αν δεν είναι προσεκτικός.

Σε ό,τι αφορά την εκμάθηση της γλώσσας, είναι ξεκάθαρο ότι εμείς στα «Γερμανικά Κουκίδης» μπορούμε να καλύψουμε κάθε σου ανάγκη. Πλέον - κάτι το οποίο κάνουμε ασταμάτητα, εδώ και χρόνια, για τους μαθητές μας - αναλαμβάνουμε να σε καθοδηγήσουμε και σε όλη τη διαδικασία που σε οδηγεί στην έναρξη σπουδών σε μια γερμανόφωνη χώρα:

  • Εύρεση των κατάλληλων πανεπιστημίων για το αντικείμενο που σε ενδιαφέρει.

  • Διερεύνηση των προαπαιτούμενων προσόντων και των απαραίτητων εγγράφων.

  • Διεκπεραίωση της διαδικασίας υποβολής αιτήσεων.

  • Υποστήριξη στην αναζήτηση στέγης και στα διαδικαστικά της μετεγκατάστασης.

Επικοινώνησε μαζί μας για να συζητήσουμε τις ανάγκες σου και να προσδιορίσουμε την ιδανική για εσένα διαδρομή προς ένα γερμανόφωνο Πανεπιστήμιο.