Τι χρειάζεται να γνωρίζω για τα Γερμανικά;

Σίγουρα δεν περιμένεις να σου εξηγήσουμε εμείς γιατί τα Γερμανικά είναι μια χρήσιμη γλώσσα. Έχεις ήδη διαβάσει πόσα εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο τη μιλάνε, ξέρεις ότι - μια και τα Αγγλικά αποτελούν εδώ και χρόνια αυτονόητη κατάκτηση για όλους - τα Γερμανικά είναι σήμερα στην Ελλάδα η πρώτη, δημοφιλέστερη ξένη γλώσσα. Ειδικά σε ό,τι αφορά τους ενήλικες, τα Γερμανικά είναι δεδομένα ένα εξαιρετικά σημαντικό κομμάτι οποιουδήποτε βιογραφικού.

Για τον πλούσιο, παγκοσμίου εμβέλειας γερμανόφωνο πολιτισμό, καθώς και τη σημασία των Γερμανικών για τις τέχνες και τα γράμματα, την πολιτική και την οικονομία, την επιστήμη και την τεχνολογία, καθώς και τις βαθιές ρίζες στις σχέσεις μεταξύ των δύο λαών επίσης δε χρειάζεται να πούμε κάτι, είναι πράγματα γνωστά και χιλιοειπωμένα.

Μια ερώτηση που ακούμε πολύ συχνά είναι: Πόσο γρήγορα μπορώ να μάθω Γερμανικά;

Η απάντηση δεν είναι ίδια για κάθε άνθρωπο. Μια σειρά παραγόντων καθορίζουν το τι είναι πιο κατάλληλο για την καθεμία και τον καθένα. Μπορείς να διαβάσεις τι ισχύει βάσει της εμπειρίας μας αναλυτικά στο σχετικό άρθρο.

Ενδεικτικά: Για να φτάσει κανείς από απόλυτα αρχάριος/α σε ένα αρχικά ικανοποιητικό επίπεδο (Β1), απαιτούνται από μία έως το πολύ δύο ακαδημαϊκές χρονιές (Οκτώβριος-Ιούνιος). Οι περισσότεροι μαθητές μας επιλέγουν το σύντομο - κι όχι δύσκολο! - δρόμο του 8μηνου. Και φυσικά μπορεί κανείς να πάει και πιο γρήγορα, επιλέγοντας ένα θερινό υπερενταντικό τμήμα.

Και με τις σπουδές, τι ισχύει; Εξαιρετική ερώτηση. Έχουμε ετοιμάσει ένα σχετικό άρθρο, αλλά μπορούμε να σου πούμε εν συντομία τα εξής: Μια πιστοποίηση επιπέδου Β2 αρκεί για ελάχιστα πανεπιστήμια στη Γερμανία, για περισσότερα σε Αυστρία κι Ελβετία. Μια πιστοποίηση επιπέδου C1 είναι αυτό που χρειάζεσαι για το 90% των πανεπιστημίων στις γερμανόφωνες χώρες. Επίπεδο C2 ζητούν πολύ συγκεκριμένες σχολές/τμήματα, δεν είναι και τόσο σύνηθες, Βέβαια, από την άλλη, με ένα πιστοποιητικό επιπέδου C2 δε σε σταματά τίποτα, γίνεσαι παντού δεκτή/ός άνευ (γλωσσικών) όρων.

Κάτι που μπορεί να μη γνωρίζεις, είναι το σε ποιες πραγματικές γνώσεις αντιστοιχούν τα γλωσσικά επίπεδα Α1, Α2, Β1, Β2, C1 και C2. Μπορείς να διαβάσεις το σχετικό άρθρο, αλλά μπορούμε να σου δώσουμε και λίγες πρακτικές πληροφορίες στα γρήγορα: Ως ενήλικας, με Α1 και Α2 δεν κάνεις πολλά, είναι ένα ξεκίνημα, ίσα ίσα για καθημερινές απλές κουβέντες. Με Β1 μπορείς να ζήσεις σχετικά άνετα σε Γερμανόφωνο περιβάλλον και να κάνεις μια δουλειά όχι πολύ απαιτητική γλωσσικά, κυρίως τεχνικής φύσης ή χειρωνακτική. Με Β2 μπορείς να εργαστείς στα περισσότερα επαγγέλματα (ή έστω να ξεκινήσεις, μια και μέσα στη δουλειά οι γλωσσικές σου ικανότητες θα βελτιωθούν θεαματικά - οι περισσότερες/οι ιατροί πχ. εισέρχονται στην αγορά εργασίας με Β2). Με C1 μπορείς να εργαστείς όπου το Β2 δεν είναι αρκετό, συνήθως αυτό ζητείται σε εταιρείες με αυστηρά γερμανόφωνο περιβάλλον και υψηλές ανάγκες για σωστή και ακριβή γλωσσική επικοινωνία (π.χ. μηχανικοί). To C2 αφορά λίγες/ους, κι έχει να κάνει είτε με πολύ συγκεκριμένα επαγγέλματα (π.χ. νομικοί), είτε με “εραστές της γλώσσας”.

Ποιοί εξεταστικοί φορείς υπάρχουν για τα Γερμανικά; Στην Ελλάδα είναι τέσσερις, σε άλλες χώρες υπάρχουν κι άλλοι. Πάμε να δούμε τα βασικά στοιχεία για καθέναν.

Goethe-Institut: Παγκόσμια αναγνώριση, μέλος του ALTE, είναι ο φορέας στος οποίου τις εξετάσεις συμμετέχουν σχεδόν όλες/οι οι μαθήτριες και οι μαθητές μας.
ÖSD-Institut: Παγκόσμια αναγνώριση, μέλος του ALTE, είναι μια εξαιρετική επιλογή, και σαφώς μπορούμε να σε κατευθύνουμε/προετοιμάσουμε για τις εξετάσεις του φορέα αυτού.
ΚΠγ (Κρατικό Πιστοποιητικό Γλωσσομάθειας): Δεν είναι μέσα στις προτιμήσεις μας, κυρίως γιατί δεν αναγνωρίζεται παγκοσμίως αλλά και επειδή οι ημερομηνίες των εξετάσεων δε γίνονται εγκαίρως γνωστές ώστε να τις εντάξουμε στον προγραμματισμό μας.
TestDaF: Παγκόσμια αναγνώριση, μέλος του ALTE, είναι η πιο δημοφιλής εξέταση-εισιτήριο για σπουδές σε γερμανόφωνες χώρες, και προετοιμάζουμε αρκετές/ούς ενδιαφερόμενες/ους γι αυτή.
telc: Παγκόσμια αναγνώριση, μέλος του ALTE, εξαιρετικά δημοφιλής φορέας στη Γερμανία αλλά στην Ελλάδα δεν υπάρχει εξεταστικό κέντρο, ως εκ τούτου δεν είναι στις προτιμήσεις μας.

Εν τέλει, τα Γερμανικά είναι εύκολα ή δύσκολα;

Εύκολη απάντηση: Είναι μία γλώσσα απαιτητική μεν, αλλά όχι δύσκολη. Η γραμματική τους μοιάζει πολύ συχνά με τα Ελληνικά και τα Αγγλικά, στην προφορά τους - όσο παράξενο κι αν ακούγεται! - βοηθούν αρκετά τα Γαλλικά. Είναι μια γλώσσα κατά κανόνα λογική, έχει συνήθως μια μαθηματική αρμονία. Έχει αρχή, μέση και τέλος, είναι σαφέστατη ως προς τους κανόνες και ιδιαίτερα εύκολη ως προς την προφορά και τη γραφή (ό,τι ακούς γράφεις και ό,τι διαβάζεις προφέρεις).

Με την κατάλληλη καθοδήγηση από τις πολύ έμπειρες καθηγήτριές μας, δε θα αντιμετωπίσεις κανένα απολύτως πρόβλημα. Εμπιστεύσου ανθρώπους που θα σου μιλήσουν ειλικρινά χωρίς μεγάλες υποσχέσεις ή μαγικές συνταγές, και δεν έχεις να φοβάσαι τίποτα.

Αν είσαι αρχάρια/ος, μπορείς εύκολα μέσα σε ένα 8μηνο να φτάσεις στο επίπεδο Β1 και να απολαύσεις την επιτυχία σου χειροπιαστά - δε μας αρκεί να “πάρεις το χαρτί”, εμάς μας ενδιαφέρει προ πάντων να μάθεις σωστά τη γλώσσα και να την κάνεις κτήμα σου.

Αναρρωτιέσαι ποιες είναι οι βασικές διαφορές στη διαδικασία εκμάθησης της γλώσσας μεταξύ ενός παιδιού κι ενός ενήλικα;

Η βασικότερη διαφορά αφορά τον ρυθμό εκμάθησης. Ο ενήλικας θέλει πολύ λιγότερο χρόνο για να μάθει τη γλώσσα, όπως είπαμε σε 8 μήνες καλύπτει τη βασική βαθμίδα και μπορεί να φτάσει να τελειώσει τη γλώσσα σε 3 χρόνια (μιλάμε για τελειωμένο επίπεδο C2). Το μάθημα γίνεται πολύ στοχοπροσηλωμένα, μια και κανείς δεν έχει χρόνο για χάσιμο, και τα αποτελέσματα είναι εξαιρετικά, όσο και αν πιέζονται οι ενήλικοι μαθητές με δουλειές, οικογένειες, υποχρεώσεις.

Γιατί; Επειδή είναι επιλογή τους, δεν τους υποχρεώνει κανείς να έρθουν στο μάθημα. Το κάνουν επειδή τους αρέσει ή επειδή το χρειάζονται.

Τα παιδιά και οι έφηβοι είναι άλλη υπόθεση εντελώς, εκεί το μάθημα έχει εντελώς διαφορετικό ρυθμό, και συχνά συναντά “αντίσταση” από τους μαθητές και τις μαθήτριες γιατί μπορεί να μην ήταν και δική τους επιλογή το να ασχοληθούν με τη γλώσσα, ή γιατί δε “βλέπουν” σε τι θα τους χρειαστεί. Στο σχολείο συνήθως θα ξεκινήσουν να μαθαίνουν Γερμανικά στην 3η ή 4η τάξη του δημοτικού, για να φτάσουν στο Β1 κάπου μέσα στο γυμνάσιο - στα ιδιωτικά σχολεία αυτό είναι συχνά διαφορετικό βέβαια.

Εμείς πάντα πορευόμαστε με βασική στόχευση να μαθαίνεται σωστά η γλώσσα και να γίνεται χρήσιμο εργαλείο στα χέρια των ανθρώπων που επιλέγουν να μάθουν μαζί μας Γερμανικά, να μη μένει ως ένα πιστοποιητικό γνώσεων κρεμασμένο στον τοίχο.

Ωραία όλα αυτά, αλλά εσύ ακόμα δεν ξέρεις τίποτα εκτός από τις λέξεις Schnitzel, Mercedes και Lufthansa, και έχεις στόχο το Β2 ή το C1. Ποιός είναι ο κατάλληλος δρόμος για εσένα;

Έχουμε δύο βοηθήματα που πιστεύουμε ότι θα σου φανούν χρήσιμα. Αρχικά, απαντάμε στο δίλημμα “ατομικό ή ομαδικό μάθημα” με το σχετικό άρθρο, και στη συνέχεια σου δίνουμε μια απεικόνιση των επιλογών που έχεις ώστε να φτάσεις στο στόχο σου με τον ιδανικό - για εσένα πάντα! - συνδυασμό τμημάτων.

Είναι πολύ σημαντικό να θέσεις ρεαλιστικούς στόχους ώστε ο χρόνος, ο κόπος και τα χρήματα που θα επενδύσεις να πιάσουν τόπο. Μπορείς να κλείσεις ένα ραντεβού βιντεοκλήσης μαζί μας για να σε καθοδηγήσουμε και να σε βοηθήσουμε να επιλέξεις.