ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ
ΤΩΝ ΤΜΗΜΑΤΩΝ ΜΑΣ

Η επιλογή του διδακτικού υλικού που χρησιμοποιούμε στο μάθημα είναι μια διαδικασία η οποία δεν τελειώνει ποτέ. Οι πηγές είναι πια αμέτρητες, αλλά αυτό δε σημαίνει πως «Γερμανικά να’ναι και ό,τι να’ναι». Κάθε κείμενο, κάθε βίντεο, κάθε άσκηση και κάθε ακουστικό απόσπασμα αξιολογείται και παίρνει «πράσινο φως» μόνο αν ταιριάζει στα διδακτικά στάνταρ που έχουμε θέσει.

Κεντρικό παράγοντα στην επιτυχημένη διεξαγωγή του υψηλής ποιότητας μαθήματος που προσφέρουμε αποτελεί φυσικά η βασική διδακτική σειρά. Διαλέγουμε κάθε χρονιά την καλύτερη δυνατή για τα τμήματά μας, προσπαθώντας να συνδυάζουμε την τεχνική αρτιότητα, το επίκαιρο περιεχόμενο και φυσικά τη διδακτική προσέγγιση που μας ικανοποιεί. Οι διδακτικές σειρές που χρησιμοποιούνται στα επί μέρους επίπεδά μας είναι οι παρακάτω.

 

Όλα τα επίπεδα

Όλα μας τα τμήματα χρησιμοποιούν παράλληλα με τη βασική διδακτική σειρά τη «μπλε βίβλο των Γερμανικών», όπως είναι γνωστή η «Γερμανική Γραμματική και Συντακτικό» του Σπ. Κουκίδη, καθώς και το «Das große deutsche Übungsbuch», το αντίστοιχο βιβλίο ασκήσεων. Εμείς φροντίζουμε να υπάρχει πάντα αντιστοίχιση του περιεχομένου των δύο αυτών βιβλίων με τη βασική διδακτική σειρά κάθε επιπέδου, ώστε να εκμεταλλευόμαστε πλήρως τη δυναμική τους και να έχουμε τα πολύ καλά αποτελέσματα που έχουμε συνηθίσει στα τμήματά μας.

 

 

Α1 - Α2

Τη χρονιά 2021-22 αποφασίσαμε να αλλάξουμε το «Panorama» που χρησιμοποιούσαμε ως και τα θερινά τμήματα του 2021, γιατί έφτασε στα χέρια μας ένα πραγματικά εξαιρετικό νέο βιβλίο, μια ολοκαίνουρια κυκλοφορία που δίνει νέα πνοή στο μάθημα. Το  «Das Leben» χαρακτηρίζεται από ευκολία στην επεξεργασία του σε πολλούς τύπους μαθημάτων, από την πολύ ευχάριστη αίσθηση που αφήνει σε μαθητές και διδάσκοντες λόγω του πολύ μοντέρνου layout του, καθώς και από τεχνική αρτιότητα. Είναι ένα πολυεργαλείο που διευκολύνει πολύ το μάθημα για όλους - και σε ό,τι αφορά το διδακτικό κομμάτι μας καλύπτει 100%.

  • Όλα τα συνοδευτικά υλικά της σειράς «Das Leben» υπάρχουν δωρεάν διαθέσιμα μέσω της smartphone εφαρμογής PagePlayer ή και μέσω της ιστοσελίδας Cornelsen Webcodes.
  • Τα ελληνογερμανικά γλωσσάρια είναι επίσης δωρεάν διαθέσιμα: A1 / A2

 

Παράλληλα, σε τμήματα με ιδιαίτερα πιεσμένο πρόγραμμα και σε κάποια επαναληπτικά ταχύρρυθμα τμήματα εισαγάγαμε τη σειρά «studio [express]» η οποία είναι ειδικά σχεδιασμένη αποκλειστικά για ταχύρρυθμα τμήματα (δράσαμε συμβουλευτικά κατά το σχεδιασμό της βάσει της τεράστιας εμπειρίας μας σε τέτοια τμήματα) και τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά. Μια σειρά για το μάθημα της σύγχρονης εποχής, με ισχυρή ψηφιακή διάσταση η οποία είναι αναπόσπαστο κομμάτι της μάθησης.

 

  • Όλα τα συνοδευτικά υλικά της σειράς «studio [express]» υπάρχουν δωρεάν διαθέσιμα μέσω της ιστοσελίδας Cornelsen Webcodes.

 

B1

Είμαστε οι πρώτοι που εισάγαμε στην ελληνική αγορά τα ταχύρρυθμα και υπερταχύρρυθμα τμήματα εκμάθησης Γερμανικών. Η εμπειρία που έχουμε συλλέξει όλα αυτά τα χρόνια έδειξε κάποια στιγμή, όταν (μετά το 2000) άρχισαν να κυκλοφορούν πολύ μοντέρνες διδακτικές σειρές με πλούσια συνοδευτικά υλικά ότι δε μας βόλευε χρονικά πλέον η επεξεργασία μιας «παραδοσιακής» διδακτικής σειράς και η επεξεργασία στη συνέχεια μιας σειράς προετοιμασίας εξετάσεων για τα επίπεδα των «Zertifikate», των εξετάσεων δηλαδή για τα πιστοποιητικά γνώσεων (επίπεδα Β1, Β2, C1 & C2).

Τα τμήματά μας ανέκαθεν αποτέλεσαν εκκολαπτήρια νέων ιδεών και διδακτικού υλικού (βλ. «οι εκδόσεις μας») και έτσι γεννήθηκε μέσα στις τάξεις μας μια από τις πιο ενδιαφέρουσες ιδέες που είχαμε ποτέ: η λογική «2 σε 1», όπου χρησιμοποιούμε υλικό προετοιμασία εξετάσεων από την πρώτη κιόλας μέρα μαθημάτων στο εκάστοτε επίπεδο, κάνοντας παράλληλα με τη βοήθεια του «βιβλίου ασκήσεων» της εκάστοτε σειράς πλήρη κάλυψη της διδακτικής ύλης του επιπέδου. Το αποτέλεσμα; Ε-ξ-α-ι-ρ-ε-τ-ι-κ-ό. Το «Werkstatt B1» γεννήθηκε το 2013 με την εισαγωγή της νέας μορφής της εξέτασης «Zertifikat B1» και έκτοτε αποτελεί μονόδρομο για το Β1. Οι μαθητές μας πετυχαίνουν στις εξετάσεις σε ποσοστό άνω του 95% και, κυρίως, αποκτούν πολύ γερές βάσεις για τη συνέχεια στο επίπεδο Β2, στο οποίο και συνεχίζουν οι περισσότεροι, με πλήρη κατάκτηση της γραμματικής της λεγόμενης «βασικής βαθμίδας» (Α1-Α2-Β1) και πλούσια κληρονομιά λεξιλογίου, το οποίο αποτελεί το κεντρικό θέμα στο Β2.

B2

H εξαιρετική απόδοση του «Werkstatt B1» με τη λογκή «2 σε 1» (βλ. επίπεδο Β1), τόσο στα τμήματά μας όσο και στην υπόλοιπη αγορά της Ελλάδας και του εξωτερικού, κατέστησε την επιλογή μας να κυκλοφορήσουμε το «Werkstatt B2» αυτονόητη, όταν μάθαμε ότι το «Zertifikat B2» του Goethe-Institut θα αποκτούσε νέα μορφή από το Σεπτέμβριο του 2019. Συνεχίζοντας την παράδοση του best seller «Station B2» και πατώντας πάνω στο DNA του «Werkstatt B2», αποτελεί την αυτονόητη επιλογή για τα τμήματά μας. 

 

C1

Λογική συνέχεια μετά το Β2 αποτελεί η δουλειά με το «Station C1», μια και μοιράζεται το ίδιο ακριβώς DNA με το (αποσυρθέν, πλέον, λόγω της νέας μορφής στην εξέταση «Zertifikat B2») «Station B2». Η λογική «2 σε 1» (βλ. επίπεδο Β1) κάνει κι εδώ το θαύμα της, τα αποτελέσματα δεν αφήνουν κανένα περιθώριο για αμφισβήτηση – τόσο στις εξετάσεις όσο και στο σημαντικότερο όλων, δηλαδή το επίπεδο της γλωσσικής προόδου, μια και βλέπουμε πόσο στιβαρή δουλειά γίνεται, όταν οι μαθητές που τελειώνουν σε εμάς με το «Station C1» συνεχίζουν σε τμήματα TestDaF ή C2.

 

C2

Το επίπεδο αυτό αποτελεί για εμάς κατά κάποιο τρόπο «οικογενειακή υπόθεση». Την εποχή που υπήρχαν ακόμα το KDS και το GDS (Kleines και Großes Deutsches Sprachdiplom) υπήρξαμε ο μόνος εκδοτικός οίκος παγκοσμίως που είχε κυκλοφορήσει σειρές προετοιμασίας για τα δύο εκείνα δύσκολα πιστοποιητικά. Όταν αυτά αντικαταστάθηκαν το 2013 από το «Zertifikat C2 Großes Deutsches Sprachdiplom» δε θα μπορούσαμε να μείνουμε άπραγοι. Κυκλοφορήσαμε λοιπόν το «EndStation C2», πάλι πάνω στη λογική «2 σε 1» (βλ. επίπεδο Β1), το οποίο αν και δεν «παίζει» πλέον μόνο του στην αγορά, είναι σε παγκόσμιο επίπεδο η Νο. 1 επιλογή για το C2, με σημαντικότατα νούμερα εξαγωγών. Το «EndStation C2» φυσικά δε θα μπορούσε να λείψει και από τα τμήματά μας, στα οποία αποτελεί την αυτονόητη επιλογή και μας δικαιώνει με τα αποτελέσματα που βλέπουμε.

Η εξοικονόμηση χρόνου και δυνάμεων που γίνεται χάρη στη λογική «2 σε 1» αφήνει στα τμήματά μας χρόνο και για την πλήρη επεξεργασία ενός εκ των δύο λογοτεχνικών βιβλίων που προτείνει το Ινστιτούτο Goethe κάθε χρονιά στο επίπεδο C2 ως εναλλακτική επιλογή προς την έκθεση ιδεών στο κομμάτι του παραγωγής γραπτού λόγου. Αυτό δίνει στους μαθητές μας ένα παραπάνω «όπλο στη φαρέτρα» και τους φέρνει σε μια – πρώτη, πολλές φορές – καλή και σωστά δομημένη επαφή με αυθεντική γερμανόφωνη λογοτεχνία.

Για τον Ιούνιο του 2022 έχουμε επιλέξει το «Gilgi – eine von uns» της Irmgard Keun.

 

TestDaF

Για την προετοιμασία του TestDaF δεν υπάρχει πολύ διαθέσιμο υλικό και ένα μεγάλο κομμάτι του υπάρχοντος δεν μας ικανοποιεί καθόλου (πολύ φλύαρες αναλύσεις επί αναλύσεων του τεχνικού μέρους της εξέτασης και τελικά ελάχιστο υλικό προετοιμασίας). Το βασικό βιβλίο που χρησιμοποιούμε είναι το «Prüfungstraining TestDaF» το οποίο περιέχει τόσες εξηγήσεις όσες χρειάζεται κανείς για να καταλάβει τι πρέπει να κάνει στην εξέταση, και ακόμα 4 πλήρη τεστ προετοιμασίας, συνδυασμός που δεν απαντάται σε κανένα άλλο βιβλίο. Στη συνέχεια επεξεργαζόμαστε τις 5 «Musterprüfungen» που κυκλοφορούν από το TestDaF-Institut και τις εκδόσεις Hueber και για τέλος τα υποδειγματικά τεστ που διατίθενται στην ιστοσελίδα του Ινστιτούτου TestDaF. Παράλληλα χρησιμοποιούμε αρκετό αυθεντικό υλικό από τον επίκαιρο τύπο και περιοδικά.